Wie een nieuw of gebruikt voertuig vanuit het buitenland importeert, is meestal verplicht om de resterende bpm (belasting voor personenauto's en motorrijwielen) te betalen. De bpm kan op diverse manieren berekend worden. Zo spelen factoren als martkwaarde, leeftijd en CO2-uitstoot een rol.

Heb je al een voertuig op het oog en wil je alvast een inschatting van de te verwachten rest-bpm ontvangen? Dan kun je bij ons eenmalig een gratis bpm berekening aanvragen.

Bpm rekenmethoden

De te betalen rest-bpm bij auto import kan op diverse manieren berekend worden:

  • Berekening op basis van de forfataire afschrijvingstabel: de afschrijving op de bpm wordt bepaald op basis van de leeftijd en een vast afschrijvingspercentage. Dit afschrijvingspercentage is voor ieder merk en type voertuig gelijk.

  • Erkende koerslijst: Sommige voertuigen komen voor in een erkende koerslijst omdat deze in verhouding meer of minder afschrijven dan 'normaal'. Aangezien een hogere afschrijving automatisch resulteert in een lager rest-bpm bedrag, kan een bpm berekening op basis van de erkende koerslijst voordeliger uitpakken. Dit is met name bij exclusieve of minder voorkomende voertuigen het geval.

  • Taxatie: de actuele waarde van het voertuig wordt individueel bepaald door een erkend taxateur. Een taxatie is kostbaar, maar kan in bepaalde gevallen toch veel voordeel opleveren. Dit is bijvoorbeeld het geval als een voertuig, door schade of andere afwijkingen, meer heeft afgeschreven dan normaal. Meer informatie over taxatie door een erkend taxateur

Historische bpm berekening

De bpm regelgeving en rekenmethoden worden bijna jaarlijks gewijzigd. Om geen ongelijkheid tussen eerder of later geregistreerde voertuigen te laten ontstaan, is het daarom toegestaan om de bpm te berekenen op alle manieren die waren toegestaan tussen de datum van vandaag en de datum waarop het voertuig voor het eerst is toegelaten (meestal is dit gelijk aan het bouwjaar). Hierbij mag de gunstigste rekenmethode geselecteerd worden. Dit wordt ook wel de ‘historische bpm berekening’ genoemd.

Laagste bpm garantie

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, zijn er veel methoden om de bpm te berekenen. Indien je gebruikt maakt van onze importdienstverlening, dan zullen wij altijd de gunstigste rekenmethode selecteren. Je profiteert bij VDS daarom altijd van de laagste-bpm-garantie.