Bpm en de belastingdienst

Om bij de import van een voertuig af te kunnen schrijven op het te bepalen bpm bedrag, is het van belang dat het voertuig als 'gebruikt' kan worden aangemerkt. Een voertuig is volgens de definitie van de Belastingdienst 'gebruikt voor de bpm' wanneer het voertuig meer dan 3.000 km heeft gereden óf wanneer het voertuig ouder is dan 12 maanden. Ook dienen er gebruikerssporen aanwezig te zijn. 

Uitgaan van kilometerstand en strenge definitie blijkt onjuist volgens de Hoge Raad

Er bestaat al jaren discussie rondom de huidige definitie van 'gebruikt voor de Belastingdienst'. Dit komt doordat deze, juridisch gezien, in twijfel kan worden getrokken. De leeftijd of kilometerstand zou namelijk niet van doorslaggevend belang moeten zijn. Dit is op 29 januari 2016 dan ook bevestigd door de Hoge Raad der Nederlanden. Ook zijn er uitspraken geweest door de rechtbank in Arnhem (21 april 2016) en Gerechtshof Den Bosch (21-04-2016). Zij hebben beoordeeld dat een auto als gebruikt kan worden aangemerkt zolang het voertuig al eens een registratie heeft gehad. De kilometerstand speelt hierbij dus geen rol.

Het thema 'nieuw en gebruikt voor de bpm' is op het moment van schrijven erg actueel. Houd er aub rekening mee dat bovenstaande informatie nog niet in beleid is omgezet en dat de overheid nog in hoger beroep kan gaan.