Belastingvoordelen voor voertuigen

Voor bepaalde voertuigen en personen zijn er belastingvoordelen van toepassing. Hieronder leest u welke belastingvoordelen er bestaan.

Vrijstellingen voor verhuisgoed-/erfgoedvoertuigen

Voor voertuigen van buiten de EU, waarvoor een verhuisgoed- of erfgoedvrijstelling is verkregen, geldt een vrijstelling op de bpm, btw en invoerrechten. Voor verhuis-/ of erfgoedvoertuigen van binnen de EU geldt er een vrijstelling op de bpm. Eigenaren van verhuis- en erfgoedvoertuigen dienen wel de motorrijtuigenbelasting te betalen.

Voertuigen op grijs kenteken

Een ondernemer die een voertuig aanschaft voor het bedrijf hoeft, als het een grijs kenteken voertuig betreft, geen bpm te betalen. Daarnaast kan een ondernemer een korting krijgen op de wegenbelasting. Wanneer u als particulier een grijs kenteken wilt rijden, dient u wel pbm te betalen wanneer het voertuig jonger is dan 5 jaar (vanaf datum eerste inschrijving).

Zuinige voertuigen

Per 1 januari 2013 is de bpm voor voertuigen volledig afhankelijk van de CO2-uitstoot. Hoe zuiniger het voertuig is, hoe minder bpm er betaald hoeft te worden. Voor volledig elektrische voertuigen geldt er zelfs een vrijstelling. De CO2-grenzen worden jaarlijks aangescherpt.

Klassiekers

Voor klassieke voertuigen gelden er een aantal aantrekkelijke voorwaarden. Zo zijn klassieke voertuigen vrijgesteld van bpm, invoerrechten en hoeft er bij import slechts 9% BTW betaald te worden (in plaats van 21%). Een voertuig wordt aangemerkt als 'klassiek voertuig' wanneer het voldoet aan een aantal voorwaarden.

Speciale voertuigen

Voor speciale voertuigen zoals taxi's, (dieren)ambulances, brandweer, politievoertuigen, geldtransportauto's, gevangenenvervoer, invalidenvervoer en lijkwagens geldt er een speciale regeling met betrekking tot de bpm. Men dient de bpm in deze gevallen af te dragen, maar kan deze achteraf terugvragen via de Belastingdienst.

Voertuigen met een oorsprong binnen de eu of landen waarmee de eu een handelsverdrag heeft gesloten

Bij het importeren van een voertuig van buiten de Europese Unie, dient u in principe invoerrechten over de invoerwaarde (factuurwaarde voertuig + waarde transport) te betalen. In bepaalde gevallen kan er korting op of vrijstelling van de af te dragen invoerrechten worden verkregen. Dit is het geval wanneer een voertuig zijn 'preferentiële oorsprong' heeft in een land binnen de EU of in een land waarmee de EU een handelsverdrag heeft gesloten. Dit kan worden aangetoond met een EUR.1 document.

Diplomatieke vrijstelling bpm, btw, invoerrechten en mrb

In sommige gevallen geldt er een diplomatieke vrijstelling op de bpm, btw, invoerrechten en motorrijtuigenbelasting voor medewerkers van ambassades, consulaten, internationale organisaties, NAVO-strijdkrachten en militaire begraafplaatsen.