Alle door de RDW erkende bedrijven zijn verplicht om de tellerstanden van voertuigen te registreren. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een overschrijving, maar ook wanneer het voertuig apk wordt gekeurd. Dankzij deze maatregelen wordt er voor Nederlandse voertuigen vrijwel altijd een nauwkeurige kilometerstandregistratie opgebouwd.

Omdat een dergelijke kilometerstandregistratie in het buitenland niet altijd bestaat, zijn veel mensen huiverig voor de aanschaf van een importauto. Toch is dit vaak onterecht. Ook in het buitenland kun je de tellerstand namelijk heel goed controleren. Hieronder geven wij je een aantal handige tips uit de praktijk. Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact op met één van onze importspecialisten.

De kilometerstanden in onderhoudsboekjes en apk-verslagen controleren

Wij adviseren onze relaties om altijd de onderhoudsboekjes en verslagen van de buitenlandse apk te controleren. Hierop kun je namelijk bijna altijd de tussentijdse kilometerstanden aflezen. Vertrouw je het nog niet? Bel dan de garages na om te verifiëren of het voertuig er ook echt in onderhoud is geweest.

Let op onderhoudskaartjes in de auto

Vaak wordt bij het onderhoud of oliewissel een kaartje achtergelaten waarop de onderhoudsdatum vermeld staat. Op deze kaartjes wordt meestal ook de kilometerstand genoteerd.

kilometerstand onderhoudskaartje


De staat van het interieur controleren

Veel mensen kijken bij de aanschaf van een auto vooral naar de buitenkant. Toch is het ook erg belangrijk om het interieur goed te controleren. Heeft de auto een lage kilometerstand, maar vertonen de pedalen, de bestuurdersstoel, het stuur en/of de versnellingspook veel slijtage? Dan is er genoeg reden om de kilometerstand te wantrouwen. 

Versleten banden

De banden kunnen een belangrijke indicator zijn om te vertrouwen op de opgegeven kilometerstand. Op de banden staat namelijk een DOT-nummer waarin het productiejaar is verwerkt. Heeft de auto relatief nieuwe banden, maar zijn deze wel erg versleten? Dan is het aannemelijk dat er in korte tijd veel met de auto is gereden. Een lage kilometerstand is dan niet logisch.

CARFAX 

CARFAX is een document dat de volledige voertuighistorie van een voertuig bevat. Het document kan je niet alleen waarschuwen voor (water)schade, constructiefouten en andere ernstige gebreken, maar het behoedt je ook voor een onlogische kilometerstand. De CARFAX was voorheen alleen beschikbaar voor Amerikaanse voertuigen, maar tegenwoordig is deze ook voor veel Europese voertuigen te verkrijgen.

CARFAX hier aanvragen >

carfax km

Zegt je gevoel dat er iets niet klopt? Weet dan dat er vaak genoeg aanbod is om toch nog even verder te kijken.