Wie een auto vanuit Zwitserland wil importeren doet er goed aan om zich vooraf goed te verdiepen in de aankoop- en invoerprocedure. Zwitserland is namelijk geen lid van de Europese Unie. Dit maakt de invoer complexer dan bijvoorbeeld een auto uit Duitsland. Gelukkig is Zwitserland wel een EVA-land. Dit maakt de keuring wel weer een stuk eenvoudiger in vergelijking met bijvoorbeeld een auto uit Amerika of Japan.

Feitelijk bestaat de import vanuit Zwitserland uit de volgende onderdelen:

1. Aankoop en btw Zwitserland

Omdat Zwitserland geen EU-land is, dien je in Nederland btw te betalen. Als je ook in Zwitserland de btw betaalt, dan is het aan te bevelen om bij de Zwitserse Belastingdienst na te gaan of je dit kunt terugvorderen. Meer hierover is te vinden op de website van de Zwitserse Belastingdienst.

zwitserland thumb vlag

2. T1-document aanvragen

Voordat je een Zwitserse auto naar Nederland brengt, is het van belang om een T1-document aan te vragen. Het T1-document is namelijk nodig om het nog niet-ingeklaarde voertuig te mogen vervoeren.

3. Inklaren, btw en invoerrechten

Zodra de auto in Nederland arriveert, dient deze te worden ingeklaard. Dit kun je doen bij één van de vele douane-expediteurs in Nederland. Hierbij worden normaliter ook de invoerrechten en btw betaald. De invoerrechten voor personenauto’s bedragen 10% van de som van het aankoopbedrag + de transportkosten. De btw bedraagt 21% over de som van het aankoopbedrag + de transportkosten + de invoerrechten

Na de inklaring van de auto, ontvang je het invoerdocument waarmee de auto vrij kan worden verhandeld in Europa.

Uitzonderingen en vrijstellingen btw en invoerrechten

Voertuigen met preferentiële oorsprong in Europa (Eur.1)

Voor volledig in Europa vervaardigde auto’s is er een vrijstelling op de invoerrechten mogelijk. Je moet hierbij wel de ‘preferentiële oorsprong’ aantonen. Dit kan door middel van een Eur.1-document, welke je in Zwitserland aan kunt vragen. Het Eur.1 document dient vervolgens bij de inklaring getoond te worden. 

zwitserland thumb eur1

Verleggingsregeling btw

Wanneer je als bedrijf veel internationale zaken doet kan het lonend zijn een vergunning artikel 23 (de verleggingsregeling) te hebben, dan hoef je bij de douane geen btw te betalen. In plaats daarvan geef je de btw aan in de btw-aangifte. Dit is logischerwijs dus niet van toepassing voor particulieren en zzp'ers.

Verhuisgoed importeren

Wie een auto als verhuisgoed importeert, is vrijgesteld van de btw en invoerrechten. Meer over de verhuisgoedregeling vind je hier >

4. Keuring auto uit Zwitserland

De keuringsprocedure van een Zwitserse auto is vergelijkbaar met die van een keuring van een auto afkomstig uit de Europese Unie. Er is wel één belangrijk verschil. Want waar een Duits kenteken voor de RDW voldoende informatie bevat om de keuring uit te voeren, bevat een Zwitsers kenteken juist vaak te weinig informatie.

Het is dus van belang om behalve het Zwitserse kenteken ook aanvullende data aan te leveren. Dit is het liefst een CVO/COC.

Meer informatie

Heb je een auto uit Zwitserland op het oog en wil je deze naar Nederland halen? Neem dan contact met ons op!

Let op: wanneer je zelf de auto ophaalt uit Zwitserland, dien je ook zelf de stappen 1 t/m 3 uit dit artikel te verzorgen. Waarna wij de RDW keuring in Nederland voor je kunnen doen. 

Wij kunnen het gehele importtraject (op de aankoop na) voor je uit handen nemen, dan regelen wij ook het papierwerk en het transport.