De laatste tijd worden er steeds meer auto’s vanuit Japan geïmporteerd. Dit komt mede door het feit dat veel Japanse auto's in uitstekende staat verkeren. Dit geldt zowel voor nieuwere voertuigen als voor youngtimers en klassiekers.

Het importtraject

De invoerprocedure van een Japanse auto toont veel gelijkenissen met de invoerprocedure van een Amerikaanse auto. Dit betekent dat het voertuig wordt verscheept en in Nederland moet worden ingeklaard. Hierbij worden onder andere ook de invoerrechten en de btw betaald.

Zodra de inklaring gereed is, kunnen wij het voertuig voorzien van een individuele typegoedkeuring. Om deze typegoedkeuring te kunnen verkrijgen, wordt het voertuig eerst nog omgebouwd. Hierbij wordt met name de verlichting aangepast conform de Europese richtlijnen.

Na de typegoedkeuring kan VDS de Nederlandse RDW-keuring verzorgen. Vervolgens wordt de bpm-aangifte en betaling voldaan en kan de auto even later mét Nederlands kenteken worden opgehaald.

Extra aandachtspunten Japan import

Ben je je aan het oriënteren binnen de Japanse automarkt? Dan is het goed om rekening te houden met de volgende punten:

Lichtbeeld aanpassen

In Japan wordt links gereden. Dit betekent dat ook het lichtbeeld hierop is aangepast. Voordat een Japanse auto van een individuele typegoedkeuring kan worden voorzien, is het dan ook nodig om het lichtbeeld aan te passen. Uiteraard kunnen wij dit in onze eigen werkplaats verzorgen.

Japans exportkenteken

In tegenstelling tot veel andere landen, krijg je bij de export van een Japanse auto geen voor export verklaard kenteken. Wel ontvang je een exportcertificaat. Omdat dit certificaat alleen Japanse tekens bevat, krijg je hier soms ook een vertaling bij.

After-market onderdelen niet toegestaan

Het komt weleens voor dat bepaalde onderdelen van de auto zijn vervangen door Japanse after-market onderdelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de koplampen, de uitlaat en de schokdempers. Omdat deze onderdelen niet Europees zijn gekeurd, kan een voertuig met deze onderdelen niet worden toegelaten. Houd er dus rekening mee dat het voor kan komen dat er eerst een aantal onderdelen vervangen moeten worden voordat de auto gekeurd kan worden.

Meer informatie

Heb je een auto uit Japan op het oog of ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag dan geheel vrijblijvend een offerte aan of neem direct contact met ons op.

vdsautoimport japans inarticle