Om het antwoord kort te houden: nee dit mag niet. Het verwijderen of aanpassen van een roetfilter of “emissie-beheersings-systeem” wordt door de RDW gezien als een wijziging van de constructie van de auto. Door deze wijziging voldoet de auto niet meer aan de toelatingseisen om aan het verkeer te mogen deelnemen. Vanaf 20 mei 2018 moet elke dieselauto met een datum eerste toelating vanaf 1 januari 2011 een werkend roetfilter hebben. Zo niet, dan wordt de auto bij een apk controle afgekeurd.

Waarom zou je een roetfilter verwijderen of aanpassen?

Er zijn verschillende redenen waarom veel dieselrijders ervoor kiezen om toch het roetfiltersysteem te verwijderen. Dieselauto’s zonder roetfilter rijden zuiniger en krijgen meer vermogen. Ook zou het motorschade en daarmee motorstoringen sterk verminderen. Tel daarbij op dat roetfilters na ongeveer 175.000 km vervangen moeten worden voor een bedrag van tussen de € 1.000,- en € 1.500,- en je kunt je voorstellen waarom het verleidelijk is om het roetfilter te verwijderen.

Factoren die de levensduur van een roetfilter beïnvloeden.

Er zijn diverse factoren die ervoor kunnen zorgen dat je roetfilter sneller vervangen moet worden.

  • Een koude start, een dieselmotor die net opstart zal nog niet de ideale verbrandingstemperatuur bereikt hebben. Hierdoor zal de motor meer roetdeeltjes uitstoten.
  • Olieverbruik, hoe meer olie een motor verbruikt, hoe meer roet er in de filter terecht komt.
  • Hard optrekken, Hoe harder je optrekt, hoe harder een motor moet draaien. Dit staat direct in verhouding met het aantal roetdeeltjes.

Overgangsperiode

Hoewel het per 20 mei 2018 verplicht is om een goed werkend roetfilter te hebben, wordt hier vanaf 01-10-2017 al op gecontroleerd. Het kan dus zijn dat je auto tijdens een verkeerscontrole ook een roetfiltercontrole moet ondergaan. Als je auto dan niet voldoet aan de eisen, krijg je voorlopig nog een waarschuwing. Vanaf mei 2018 kun je hiervoor dus een boete krijgen. Deze boetes kunnen hoog oplopen, vooral als je door milieuzones rijdt zoals bijvoorbeeld in Duitsland of Frankrijk.