Nederlanders importeren steeds vaker auto’s uit andere landen. De ervaring leert ons dat elektrische auto’s hierbij over het hoofd worden gezien. Maar ook het importeren van elektrische auto’s kan heel voordelig uitpakken.

Geen bpm

Het grootste voordeel van het importeren van volledig elektrische auto’s (EV) is dat je geen bpm hoeft te betalen. Bpm wordt berekend aan de hand van de CO2-uitstoot en die heeft een elektrische auto niet. Deze regeling is sowieso geldig tot en met 2020. Dit kan duizenden euro’s schelen ten opzichte van bijvoorbeeld een benzineauto.

Lagere kilometerstand

Als je kijkt naar elektrische auto’s, hebben occasions in Duitsland over het algemeen een lagere kilometerstand dan Nederlandse. Dit terwijl de auto’s voor aantrekkelijke prijzen worden aangeboden. Daarnaast is er simpelweg een groter aanbod aan occasions dan wanneer je je slechts tot de Nederlandse markt beperkt. Kijk hiervoor eens op Mobile.de of op Autoscout24.de.

Voordelen elektrisch rijden

Niet alleen het importeren heeft voordelen. Ook het elektrisch rijden zelf kent een aantal grote voordelen. Namelijk:
  • Je betaalt voorlopig geen motorrijtuigenbelasting (sowieso tot en met 2020)
  • In een elektrisch aangedreven auto zitten aanzienlijk minder bewegende onderdelen ten opzichte van auto's met verbrandingsmotoren. Deze onderdelen zijn eenvoudig te repareren en dit is gunstig voor de onderhoudskosten.
  • Mogelijkheid om op zelf opgewekte energie te rijden
  • De bijtelling wordt bepaald door de 1e registratiedatum. Dit betekent dat als je een elektrische auto met een datum 1e registratie van 2019 bijvoorbeeld koopt, dat je dan in Nederland 4% bijtelling betaalt over de eerste 50.000,- en daarboven 22% ongeacht welke datum je deze auto importeert. Koop je een elektrische auto met een datum 1e registratie in 2018 dan betaal je 4% bijtelling (dus ook als je die in 2020 importeert) zonder bovengrens. Auto’s met een datum 1e registratie in 2020 betalen 8% bijtelling en boven 45.000,- cataloguswaarde 22%.*
  • Geen CO2 uitstoot tijdens het rijden

Meer weten?

Heb je de Tesla, BMW i3 of Nissan Leaf gevonden waar je naar op zoek was en ben je benieuwd wat de voordelen voor jou zijn? We helpen je graag met vakkundig advies en met het import-traject zelf! Neem dan gerust contact met ons op.

* Vanaf 2020 geldt het bijtellingspercentage van 8% tot maximaal 45.000 Euro van de catalogusprijs. Voor het bedrag daarboven geldt het bijtellingspercentage van 22%.