De aanschafprijs van een elektrische auto ligt in Nederland vooralsnog relatief hoog vergeleken met een benzine- of dieselauto van een verwant model. En dat is in flink contrast met bijvoorbeeld de situatie van het in Scandinavië gelegen Noorwegen, waar juist de elektrische auto voordeliger is. Maar waarom is dat eigenlijk?

In toenemende mate ontvangt VDS Auto Import aanvragen voor ondersteuning bij het importeren van een gebruikte elektrische auto uit Noorwegen. De belangrijkste oorzaak hiervan is de prijs van elektrische auto’s in Noorwegen ten opzichte van benzine- en dieselauto’s, die ligt namelijk fors lager. En dat is (voor een groot deel) aan de Noorse regering te danken.

Noorwegen stimuleert elektrisch rijden

Zo zijn er tal van voordelen voor eigenaren van elektrische auto's in Noorwegen. In Noorwegen is parkeren op openbare parkeerplaatsen van de gemeente voor elektrische auto’s volledig gratis. Daarnaast hoeven ze op tolwegen geen tol te betalen en bedraagt de wegenbelasting slechts een paar tientjes per jaar. Ook mogen ze bijvoorbeeld over de filevrije busbaan rijden en kunnen ze kosteloos gebruikmaken van oplaadpunten.

De grootste voordelen zijn toch wel de btw en 'engangsavgift'. Die hoeven eigenaren van elektrische auto’s in Noorwegen namelijk niet te betalen, wat dus direct impact heeft op de aanschafprijs.

Waarom stimuleert de Noorse regering elektrisch rijden?

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Nederland, heeft Noorwegen haar eigen klimaatwet al aangenomen. Een belangrijke streefdoelstelling daarin is dat Noorwegen vanaf 2025 geen benzine- of dieselauto’s meer verkoopt. Nederland heeft diezelfde doelstelling, maar met 2030 als deadline. En dus zit er bij ons minder druk op de ketel dan in Noorwegen.

Tegelijkertijd wordt het gebruik van een benzine- of dieselauto in Noorwegen duurder gemaakt. Als iemand met een dieselauto Oslo in wil rijden, kost dat bijvoorbeeld €7,-. Wil je vervolgens Oslo uit met diezelfde auto, dan moet je weer datzelfde bedrag aftikken. Noorwegen mag dan bekend staan om haar prachtige Fjorden, wilde rivieren en meren met water als spiegels, tóch kampen ook daar de steden met smog. En dus worden er maatregelen zoals hierboven genomen.

Koop en verkoop van elektrische auto's in Noorwegen

Dit alles zorgt ervoor dat Noren massaal elektrische auto’s kopen. In Noorwegen werden in 2018 46.143 elektrische auto’s verkocht. Voor een land met slechts 5 miljoen mensen is dat een aanzienlijk aantal. In datzelfde jaar werden in Nederland 24.024 elektrische auto’s verkocht. En dat terwijl we in vergelijking met Noorwegen toch meer dan drie keer zoveel inwoners hebben in ons kikkerlandje.

Bijna 60 procent van de in maart in Noorwegen verkochte auto's is elektrisch, zegt de Norwegian Road Federation (NRF). En van al die elektrische auto's is maar liefst een derde een Tesla.

Een elektrische auto uit Noorwegen importeren, hoe werkt dat?

Het is mogelijk om zelfstandig een auto te importeren uit Noorwegen. Wel komt er een hoop bij kijken. Noorwegen is bijvoorbeeld geen lid van de Europese Unie, en dat heeft uiteraard invloed op het importtraject. Denk bijvoorbeeld aan de invoerrechten en btw. Het importeren van een auto uit Duitsland is een stuk minder complex. Dit komt omdat Duitsland wél deel uitmaakt van de Europese Unie, en omdat Duitsland veel dichter bij huis is. Wat het dus eenvoudiger maakt om een auto naar Nederland te halen.

Laat je dit importtraject liever over aan een professionele organisatie die de wetgeving op haar broekzak kent dan dat je het zelf probeert? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen!