Of een auto als een youngtimer beschouwd kan worden verschilt per verzekeraar. De leeftijd, het merk en het gebruik telt allemaal mee. Bij sommige verzekeraars is een auto van 10 jaar een ‘jonge oldtimer’ of een hobbytimer. Maar meestal moet de leeftijd tussen de 15 en de 25 liggen om hem te verzekeren als youngtimer. Controleer goed bij het afsluiten van jouw autoverzekering aan welke voorwaarden de auto moet voldoen.

Normaal sluit je een verzekering af over de dagwaarde van je auto. Per jaar keren zij minder uit omdat de waarde van de auto ook lager wordt. Bij een klassieker en dus ook bij een youngtimer geldt het tegenovergestelde. Wanneer de auto in goede conditie verkeerd, wordt deze per jaar meer waard. Neem bijvoorbeeld een goed onderhouden BMW 7 serie van 15 jaar oud (zie rekenvoorbeeld en meer informatie in ons blog over het importeren van een youngtimer), deze heeft een handelswaarde van € 8.000,- maar heeft inmiddels misschien een dagwaarde van een paar honderd euro. Daarmee kun je nooit een vergelijkbare auto kopen wanneer deze total loss verklaard wordt.

Met een casco youngtimerverzekering kan dat wel. Wanneer je je auto jaarlijks laat taxeren (wat ook voordeliger uit kan vallen betreft de bijtelling wanneer je er zakelijk mee rijdt), wordt er een taxatiewaarde toegekend aan de auto. De verzekering houdt dan deze waarde aan. De casco premie en de WA premie berekenen zij ook met deze taxatiewaarde en deze vallen dus lager uit dan bij een ‘normale’ personenautoverzekering.

Dat klink allemaal goed, helaas kent het ook nadelen. Zo worden volgens de Consumentenbond bestuurders met een jonge leeftijd (onder de 30) of met een maximumleeftijd (vanaf 65 jaar) niet geaccepteerd. Heb je al een verzekering en bereik je de leeftijdsgrens, dan blijf je wel gewoon verzekerd. Ook kunnen aanvullende beveiligingseisen en/of stallingseisen gelden.

Daarnaast wordt het aantal kilometers per jaar gemaximeerd op 20.000 km per jaar bij dagelijks gebruik. Hobbymatig is dat maximaal 10.000 km per jaar en dan mag de auto niet gebruikt worden voor woon- werkverkeer of voor de dagelijkse boodschappen. Ook zakelijk is een youngtimerverzekering mogelijk, deze moet dan wel een geel kenteken hebben.

Een pluspuntje is wel dat je bij sommige verzekeringsmaatschappijen je youngtimer goedkoop kunt verzekeren wanneer je deze als tweede auto hebt.

Lees meer informatie over het importeren van een youngtimer in ons vorige blog.