Een chassisnummer of voertuig identificatie nummer (VIN); waar komen al die letters en cijfers vandaan?

Het chassisnummer is een voertuig identificatie nummer (VIN), uniek voor het voertuig. Het VIN bestaat uit letters en cijfers voor een auto. Bij een auto staat het VIN op het chassis van een auto. Daarom wordt het VIN bij een auto het chassisnummer genoemd.

Waar komen die cijfers en letters vandaan? Verzint de autofabrikant de combinatie of hoe werkt dat? Wat kun je allemaal te weten komen door een chassisnummer? En waar vind je het chassisnummer, oftewel het VIN, van een auto?

Geschiedenis van het VIN

Tot 1954 was er geen chassisnummer. Registraties van auto’s werden gedaan op basis van het motornummer. Omdat dit nog wel eens mis ging en motoren regelmatig vervangen werden is er besloten om een nummer te gebruiken op het chassis van de auto.

Het chassis is het dragende gedeelte van een auto. Op het chassis wordt de carrosserie, de wielophanging en de aandrijving gemonteerd. Het chassis is de basis van een auto. Het nummer wordt ingeslagen in het chassis.

Vanaf 1954 begonnen fabrikanten serienummers te gebruiken als identificatie nummer. Hier zat geen enkele regelmaat of uniformiteit in. Bij oldtimers zie je dus veel verschillende combinaties van cijfers en letters.

Tot 1981 was er geen duidelijke richtlijn voor het nummer. Fabrikanten hadden hun eigen systemen ontwikkeld en dat maakte het onoverzichtelijk. Het werd tijd voor een uniform systeem

Chassisnummer met 17 letters en cijfers

Vanaf 1981 bestaat een chassisnummer standaard uit een combinatie van 17 letters en cijfers. Dit is niet een willekeurige, door de fabrikant verzonnen, combinatie. Ieder teken in het identificatie nummer heeft een betekenis. Deze “standaard” wordt door iedere fabrikant toegepast.

Een aantal letters worden nooit gebruikt. De letters O(o), I(i) en Q(q) bestaan niet in een chassisnummer, om te voorkomen dat deze worden gelezen als een 0 (nul), 1 (één) of een 9 (negen).

Hieronder zie je precies wat ieder teken in een chassisnummer betekent.


Wat kun je met een chassisnummer?

Als je het identificatienummer van een auto weet kun je daarmee bijvoorbeeld via Carfax de historie van een auto opvragen. Ook kunnen autobedrijven vaak via het chassisnummer nog veel meer informatie te weten komen, zoals de uitrustingspecificaties en opties op de auto.

Via een zogenaamde VIN-decoder website kun je achterhalen wat de voertuigbeschrijving en de rest van het chassisnummer aangeeft over de specificaties van de auto. Als je Googelt op VIN decoder vind je veel verschillende sites die dit kunnen.

Waarom is een VIN belangrijk?

Zoals je ziet is een chassisnummer niet zomaar een verzonnen opsomming van letters en cijfers. Het VIN is het belangrijkste nummer van een auto om de echtheid te bepalen. Er wordt nog wel eens gerommeld met chassisnummers, maar alleen officiële instanties zoals de RDW in Nederland en fabrikanten van voertuigen mogen een VIN inslaan.

Chassisnummers worden ook opgeslagen als een auto gestolen wordt. Op basis van dit identificatienummer kan dus bepaald worden of een auto in die database staat.

Elk nummer is uniek voor 1 specifiek voertuig. Er bestaan wereldwijd geen auto’s met hetzelfde chassisnummer.

Waar staat het chassisnummer?

Je vindt het chassisnummer altijd op het kentekenbewijs van de auto bij de code “E”. Maar om het echte nummer te vinden moet je die in de auto opzoeken. Fabrikanten zijn wat minder universeel in waar ze dat nummer inslaan. Hieronder vind je de meeste locaties waar je het nummer zou kunnen vinden. Het is belangrijk om altijd het nummer in de auto te controleren om zeker te weten dat het klopt.

Wil je meer weten over chassisnummers? Neem dan contact met ons op!