Voertuigen boven de 3500kg voortaan belast als personenauto.

In het Belastingplan 2015 is voorgesteld om dubbel cabine voertuigen met een maximum toegestane massa van meer dan 3500 kg en waarvan de lengte van de voor personenvervoer ingerichte ruimte groter is dan de niet voor personenvervoer ingerichte ruimte, vanaf 1 januari 2016 niet meer als lichte vrachtwagen maar als personenauto te belasten. Dit betekent dat er voor deze voertuigen voortaan* bpm moet worden betaald. Ook komen deze voertuigen in een duurdere categorie voor de motorrijtuigenbelasting.

Voor welke auto's zullen er wijzigingen plaatsvinden?

Voor veel voertuigen heeft de gewijzigde regelgeving geen gevolgen. Dit geldt zelfs voor veel populaire pick-ups in Nederland. Dit komt doordat veel voertuigen onder de maximum massa van 3500 kg blijven en/of voldoen aan de juiste voorwaarden als het gaat om de afmetingen.

Zwaar Voertuig

De Belastingdienst heeft een aantal voertuigen waaronder de Hummer, Ford F-250 en de Ram 2500 als voorbeeld gesteld voor de voertuigen waarvoor de voorgestelde regelgeving wél gevolgen zal hebben. Desalniettemin gaan wijzelf graag zorgvuldig om met het benoemen van specifieke merken en typen. Om te bepalen of een voertuig vanaf 1 januari 2016 fiscaal gezien wel of niet als personenauto moet worden aangemerkt, kun je ieder voertuig het beste individueel beoordelen door de cabine en laadruimte op te meten. Bij twijfel kun je ook altijd contact met ons opnemen. Wij zijn je graag van dienst!

* Alleen nieuwe voertuigen met een DET van na 1 januari 2016 zullen belast worden met BPM. Voor oudere voertuigen geldt namelijk de 'oude' regelgeving (en dus een vrijstelling).

Meer informatie?

Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op!