← Terug naar overzicht

FAQ

De vijf meestgestelde vragen over import

24/11/2023

10 min.

Het importeren van een auto naar Nederland kan een spannend avontuur zijn, vooral als u een specifieke auto wilt die niet direct beschikbaar is op de Nederlandse markt. Hier zijn de vijf meest gestelde vragen over het importeren van auto's naar Nederland.

1. Is het de moeite waard om een auto te importeren?

Dit is een van de meest voorkomende vragen bij potentiële autokopers. Het antwoord hangt af van verschillende factoren, zoals het merk, het model en de prijs van de auto die u wilt importeren.

Import vanuit de EU 🇪🇺

Het importeren van een auto binnen de Europese Unie kan zeker de moeite waard zijn om verschillende redenen. U profiteert van een breder aanbod aan automodellen en mogelijk lagere kosten. Binnen de EU zijn er geen invoerrechten, waardoor het proces over het algemeen eenvoudig verloopt. De technische harmonisatie binnen de EU minimaliseert de noodzaak van ingrijpende aanpassingen aan de auto.

Import van buiten de EU 🌎

Het importeren van een auto van buiten de Europese Unie brengt zowel voordelen als uitdagingen met zich mee. U kunt profiteren van een mogelijk lagere aanschafprijs, exclusieve modellen en de kans om zeldzame voertuigen te verkrijgen. Desondanks zijn er ook overwegingen zoals invoerrechten en belastingen, mogelijke aanpassingen aan de auto, en administratieve complexiteit. Het verkrijgen van garantie en service kan eveneens een aandachtspunt zijn. Het is raadzaam grondig onderzoek te doen en professioneel advies in te winnen. In dit proces kan VDS Auto Import u ondersteunen en zelfs volledig ontzorgen, waardoor u zich alleen hoeft te richten op de aankoop zelf. Dit kan een waardevolle en efficiënte oplossing zijn voor een soepel importtraject.

Verhuisgoed 🚛

Het importeren van een auto als verhuisgoed is het overwegen waard, vooral vanwege de persoonlijke betekenis en het gevoel van vertrouwdheid dat uw eigen voertuig kan bieden in een nieuw land. Daarnaast kunnen er financiële voordelen zijn, zoals vrijstellingen van belastingen, wat het proces gunstiger maakt. Technische aanpassingen zijn mogelijk minder ingrijpend, en als u een specifiek model rijdt dat niet gemakkelijk verkrijgbaar is in Nederland, kan het importeren van uw eigen auto als verhuisgoed een zinvolle keuze zijn.

2. Hoe zit het met de belastingen en invoerrechten?

Het betalen van belastingen en invoerrechten is een belangrijk onderdeel van het importproces.

Import vanuit de EU 🇪🇺

Bij het importeren van een auto vanuit de EU zijn geen belastingen en invoerrechten van toepassing. In Nederland wordt de Belasting van Personenauto's en Motorrijwielen (BPM) geheven op geïmporteerde auto's. De hoogte van de BPM is afhankelijk van factoren zoals de CO2-uitstoot en de leeftijd van de auto. VDS Auto Import kan u assisteren bij het berekenen van de BPM en zal u ook informeren over de huidige BTW-tarieven, die momenteel op 21% liggen, en andere eventuele heffingen. Het is belangrijk om deze aspecten in overweging te nemen bij het plannen van een auto-import vanuit de EU, en ons team kan hierbij ondersteuning bieden door gedetailleerde informatie te verstrekken en u door het proces te leiden.

Import van buiten de EU 🌎

Wanneer u een auto importeert van buiten de EU, komen belastingen en invoerrechten om de hoek kijken. In Nederland wordt de Belasting van Personenauto's en Motorrijwielen (BPM) geheven op geïmporteerde voertuigen. Het exacte bedrag aan BPM is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de CO2-uitstoot en leeftijd van de auto. Naast de BPM kunnen er invoerrechten gelden. VDS Auto Import kan u begeleiden bij het begrijpen van deze belastingen en invoerrechten, en u voorzien van gedetailleerde informatie om het importproces van buiten de EU soepel te laten verlopen. Het is van belang om deze financiële aspecten grondig te begrijpen en VDS Auto Import kan u hierbij ondersteunen.

Verhuisgoed 🚛

Wanneer u een auto als verhuisgoed importeert, kunnen belastingen en invoerrechten van toepassing zijn, maar er zijn vaak vrijstellingen beschikbaar. In Nederland kan de Belasting van Personenauto's en Motorrijwielen (BPM) normaal gesproken vrijgesteld worden als u de auto als onderdeel van uw verhuisgoed importeert. Het is echter belangrijk om de specifieke regels en voorwaarden te begrijpen die van toepassing zijn op het importeren van verhuisgoed. VDS Auto Import kan u helpen bij het navigeren door deze regelgeving, u voorzien van gedetailleerde informatie en assisteren om ervoor te zorgen dat het importproces van uw auto als verhuisgoed voorspoedig verloopt.

3. Hoe zit het met de technische aanpassingen?

Als u een auto importeert naar Nederland, moet deze aan bepaalde technische eisen voldoen om op de Nederlandse wegen te mogen rijden.

Import vanuit de EU 🇪🇺

Bij het importeren van een auto binnen de EU adviseren we een complete APK om ervoor te zorgen dat het voertuig voldoet aan de Nederlandse normen en regelgeving. In veel gevallen kan de registratie van een EU-voertuig in Nederland plaatsvinden zonder ingrijpende aanpassingen.

Import van buiten de EU 🌎

Bij import van een auto buiten de EU naar Nederland zijn vaak technische aanpassingen vereist. VDS beschikt over een eigen werkplaats waar onze monteurs gespecialiseerd zijn in het uitvoeren van deze technische aanpassingen. Deze kunnen variëren van het aanpassen van de verlichting en snelheidsmeters naar kilometers per uur tot het zorgen voor naleving van emissie-eisen. Door samen te werken met ons, kunt u vertrouwen op deskundige begeleiding bij deze aanpassingen, waardoor het importproces soepeler verloopt en het voertuig voldoet aan de vereiste normen voor veiligheid en milieu op de Nederlandse wegen.

Verhuisgoed 🚛

Bij het importeren van een auto als verhuisgoed kunnen technische aanpassingen vaak beperkter zijn dan bij een reguliere auto-import buiten de EU. In Nederland zijn er doorgaans vrijstellingen van toepassing op belastingen, waaronder de Belasting van Personenauto's en Motorrijwielen (BPM), wanneer de auto als onderdeel van verhuisgoed wordt geïmporteerd. Wat betreft technische aanpassingen moeten voertuigen die als verhuisgoed worden ingevoerd, in principe voldoen aan de technische eisen die gelden in Nederland. Er wordt echter wel meer van de originele specificaties van het voertuig toegestaan bij een verhuisgoed auto. Zo mogen bijvoorbeeld de welbekende rode knipperlichten aan de achterzijde van een Amerikaanse auto rood blijven. Het is echter altijd verstandig om de exacte regelgeving en vereisten te controleren en indien nodig professioneel advies in te winnen voor een eenvoudig importproces.

4. Waar kan ik een geïmporteerde auto laten keuren?

Voordat u met een geïmporteerde auto de Nederlandse wegen op mag, moet deze worden gekeurd. Tijdens deze keuring wordt de auto gecontroleerd op zowel technische veiligheid als milieuvoorschriften. Het is essentieel dat het buitenlandse kentekenbewijs aanwezig is voor de keuring. En alle overige benodigde documentatie, waaronder certificaten van technische aanpassingen en facturen van belastingen en invoerrechten.

Import vanuit de EU 🇪🇺

De keuring zal uitgevoerd worden bij een RDW-keuringsstation (Rijksdienst voor het Wegverkeer) in Nederland.

Import van buiten de EU 🌎

Een RDW-keuring is verplicht. Wanneer het importtraject via VDS is geregeld, zorgen we – in overleg met u – dat de auto gekeurd wordt afgeleverd.

Verhuisgoed 🚛

Bij verhuisgoed kan een keuring nodig zijn. Ook hier geldt dat de keuring bij het RDW-keuringsstation plaats zal vinden.

5. Wat zijn de risico's van auto-import?

Het importeren van een auto naar Nederland kan enkele risico's met zich meebrengen, zoals verborgen schade of juridische complicaties. Laat ons u gericht begeleiden om de risico's te minimaliseren.

Import vanuit de EU 🇪🇺

Bij het importeren van een auto binnen de EU zijn de risico's over het algemeen beperkt. Toch kunnen verborgen gebreken, onjuiste documentatie, en juridische complicaties zich voordoen.

Import van buiten de EU 🌎

Het importeren van een auto van buiten de EU brengt specifieke risico's met zich mee, zoals mogelijke verborgen gebreken, complexe invoerrechten en belastingen, en uitgebreide technische aanpassingen om aan de Nederlandse normen te voldoen. Daarnaast bestaat het risico op juridische complicaties als de herkomst van de auto niet zorgvuldig is geverifieerd.

Verhuisgoed 🚛

Bij het importeren van een auto als verhuisgoed kunnen enkele risico's optreden, waaronder beperkte technische aanpassingen, administratieve uitdagingen en mogelijke onduidelijkheid over belastingvrijstellingen.

Meer weten over het importeren van een voertuig? Neem contact op voor vrijblijvend advies via import@vdsautomotive.com of het contactformulier.