← Terug naar overzicht

RDW

Nieuwe kentekenbewijzen vanaf juni

15/05/2024

3 min.

Er is een kleine ontwikkeling in het zicht betreft kentekenbewijzen. Vanaf half juni worden nieuwe kaarten uitgegeven met een nieuw ontwerp en verbeterde veiligheidskenmerken. Lees verder voor meer details.

In 2014 introduceerde de RDW het kentekenbewijs op creditcardformaat en nu, tien jaar later, volgt er weer een vernieuwde versie. Vanaf half juni zullen de nieuwe kentekenkaarten worden uitgegeven, die zullen worden gekenmerkt door een nieuw ontwerp, andere veiligheidskenmerken, een gewijzigde achterzijde en een nieuwe contactchip. Het is belangrijk op te merken dat eerder uitgegeven kentekenbewijzen geldig blijven. Een andere belangrijke verandering is dat er geen conformiteitsbewijs meer zal worden uitgegeven voor lichte bedrijfsauto's. Dit document bevatte aanvullende informatie over toegestane afmetingen, gewichten en trekgegevens van voertuigen.

De wijzigingen in het kentekenbewijs zijn onderdeel van een vernieuwingstraject na afloop van het contract voor de productie ervan, dat na 10 jaar ten einde liep. De RDW heeft dit moment aangegrepen om het kentekenbewijs te herzien, waarbij het nieuwe uiterlijk, de contactchip en de aangepaste veiligheidskenmerken de meest opvallende aanpassingen zijn. Sommige van deze veiligheidskenmerken zijn niet direct zichtbaar of voelbaar en vereisen bijvoorbeeld een uv-lamp voor detectie.

Een andere wijziging betreft de informatie op de achterzijde van het kentekenbewijs, waar alleen nog verplichte gegevens worden vermeld die van toepassing zijn op de betreffende voertuigcategorie. Zo zal bijvoorbeeld het aantal staanplaatsen niet langer vermeld worden op het kentekenbewijs van een aanhangwagen of auto.

Tot slot willen we u informeren over een recente ontwikkeling met betrekking tot voertuigcriminaliteit. Het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit heeft gemeld dat criminelen steeds vaker gehuurde of geleasede auto's verkopen met valse papieren, wat heeft geleid tot een toename van het aantal aangiftes van verduistering. Dit onderstreept het belang van de vernieuwde veiligheidskenmerken op het kentekenbewijs.

Mocht u nog vragen hebben over deze wijzigingen, dan kunt u altijd contact met ons opnemen via import@vdsautomotive.com of via het contactformulier op de website.