← Terug naar overzicht

Belasting

Wijzigingen in belasting op bedrijfswagens

16/11/2023

5 min.

In de wereld van ondernemers en bestelauto's staan er belangrijke veranderingen voor de deur. Vanaf 1 januari 2025 neemt de vrijstelling van de belasting op personenauto's en motorrijwielen (BPM) voor ondernemers op bestelauto's een andere afslag.

BPM-vrije bedrijfsauto's

Tot nu toe was het genieten geblazen voor ondernemers met de vrijstelling van BPM op hun geliefde bestelauto's. Helaas komt daar vanaf 2025 verandering in, maar niet getreurd! Er liggen nu nog volop kansen om gebruik te maken van de huidige regeling en de experts van VDS Auto Import staan klaar om jou van A tot Z te begeleiden in het importproces.

Nieuwe BPM-regels op komst: CO₂-uitstoot als maatstaf

In 2025 wordt de BPM-berekening voor bestelauto's drastisch aangepast. De overheid stapt af van de netto catalogusprijs en introduceert de CO₂-uitstoot als nieuwe maatstaf. Groene ondernemers kunnen juichen, want nulemissie bestelwagens zijn vrijgesteld van BPM. Het tarief in 2025 wordt naar verwachting €66,91 per gram CO₂, zonder inflatiecorrectie. Daarnaast gaat het tarief van de vaste voet €200,- omhoog. Komend jaar zal het gehele uitvoeringsbeleid worden bepaald.

Waarom deze verandering?

Het ministerie van Financiën heeft ingezien dat de netto catalogusprijs voor problemen zorgt, vooral bij geïmporteerde occasions. Daarom wordt vanaf 2025 de CO₂-uitstoot de leidraad. De Europese Typegoedkeuring (CVO) wordt de ster van de show, waarin alle technische gegevens, inclusief CO₂-gehalte, overzichtelijk zijn opgenomen.

Voor gebruikte bestelauto's die niet op naam staan van BPM-vrijgestelde ondernemers geldt nu een verlengde afschrijvingstermijn van 5 jaar. Importeren van een occasion? Afhankelijk van de eerste toelatingsdatum kan er nog steeds geprofiteerd worden van de ondernemersvrijstelling.

Profiteer nu het nog kan!

Tot het einde van 2024 kunnen ondernemers nog genieten van BPM-vrijstelling, mits ze aan de voorwaarden voldoen. Ook goed nieuws voor wie een bestelauto binnen vijf jaar na aanschaf verkoopt aan een particulier: er hoeft niets terugbetaald te worden.

Vanaf 2025 verschuift de belastingplicht van tenaamgestelde naar inschrijver in het kentekenregister, meestal de importeur. Specifieke doeleinden, zoals gehandicaptenvervoer, vormen een uitzondering. In 2029 wordt deze operatie geëvalueerd, met als doel een extra CO₂-reductie van 0,7 Mton te realiseren door meer emissievrije bestelauto's op de weg te krijgen.

Ontdek hoe VDS Auto Import u kan helpen met naadloze import en belastingadvies. Neem contact op via import@vdsautomotive.com of het contactformulier voor een vrijblijvend adviesgesprek en maak uw bedrijf klaar voor de wegen van morgen! Pak nu nog de kans op BPM-vrije bedrijfsauto's en laat VDS Auto Import uw gids zijn in dit proces.