← Terug naar overzicht

Verhuisgoed

Verhuizen? Neem de auto mee!

05/06/2023

5 min.

Verhuist u binnenkort naar Nederland? Dan is het goed om te weten dat het vaak loont om uw auto, motorfiets of camper mee te nemen. Veel expatriates (expats) en repatriates zijn namelijk vrijgesteld van BPM en invoerrechten. Hiermee kan u tot wel duizenden euro’s besparen ten opzichte van iemand die deze verhuisgoedregeling niet heeft. Daarnaast zijn er voor de toelating van een zogenoemd verhuisgoedvoertuig andere voorwaarden van toepassing, waardoor het een stuk eenvoudiger en voordeliger is om een auto in Nederland te registreren.

Voorwaarden verhuisgoedregeling

Wanneer u uw voertuig wilt importeren als verhuisgoed, dan is het belangrijk om rekening te houden met de wettelijke voorwaarden. Deze voorwaarden dient u te voldoen om te kunnen profiteren van de vrijstelling van belastingen en invoerrechten. Bovendien gelden voor verhuisgoederen minder technische eisen.

  • U verhuist naar Nederland vanuit een land buiten de Europese Unie
  • Uw verblijfplaats veranderd naar Nederland (en dus de Europese Unie)
  • U woont minimaal 12 opeenvolgende maanden in een land buiten de Europese Unie
  • U hebt het voertuig minimaal 6 maanden in bezit
  • U voert het voertuig in binnen 12 maanden nadat je in Nederland bent gaan wonen
  • U gaat het voertuig niet uitlenen, verpanden, verhuren of overdragen binnen 12 maanden na de datum waarop de goederen zijn ingevoerd
  • Deze vrijstelling geldt niet voor bedrijfsvoertuigen

Hoe importeer je een auto als verhuisgoed?

Via onderstaande stappen geven we inzicht in het import-traject voor auto’s en andere voertuigen die als verhuisgoed worden geïmporteerd.

Verschepen van de auto

De eerste gedachte bij verhuizen is waarschijnlijk: ‘hoe krijg ik mijn spullen in Nederland?’. Het is belangrijk om te weten dat een auto of ander voertuig, als onderdeel van de verhuisboedel, verscheept kan worden via uw werkgever of het verhuisbedrijf. Daarnaast kunnen wij de verscheping in zijn geheel voor uw verzorgen. De auto kan dus gewoon mee!

Auto inklaren en het transport binnen Nederland

Eenmaal gearriveerd in Nederland, wordt de auto door de Douane ingeklaard. De partij die de verscheping verzorgt, is meestal de partij die de verhuisgoedvrijstelling bij de Nederlandse Belastingdienst indient. Hierbij wordt gecontroleerd of u voldoet aan de voorwaarden van de vrijstelling voor verhuisgoederen. Na goedkeuring wordt de auto vrijgegeven en kan de auto opgehaald worden.

Binnenlands transport en stalling

Het is niet toegestaan voor voertuigen om op de openbare weg te rijden zonder dat er een geldig kenteken op de auto gemonteerd is. Bovendien moet de tenaamstelling en verzekering van de auto in orde zijn voordat het op de openbare weg mag. Het is in veel gevallen dan ook aan te raden om transport en stalling tot aan de afgifte van het Nederlands kenteken uit te besteden. Zowel het transport als de stalling op beveiligd terrein kunnen we voor u faciliteren.

Auto technisch aanpassen conform Europese eisen

Voor de toelating van een voertuig als verhuisgoed zijn lichtere voorwaarden van toepassing. Zo is er geen individuele typegoedkeuring nodig als u van buiten Europa (bijvoorbeeld Verenigde Staten, Canada, Dubai of Noorwegen) naar Nederland verhuist. Wel zijn er technische eisen waaraan de auto moet voldoen. Denk hierbij aan de juiste verlichting (stadslicht, knipperlichten en mistachterlicht). In onze gespecialiseerde werkplaats passen wij dagelijks voertuigen aan conform de Europese eisen, zodat dit geen vertraging in het importproces oplevert.

Bekijk hier alle diensten en mogelijkheden voor het importeren als verhuisgoed buiten Europa.

Nederlandse RDW keuring en kentekenregistratie

Na het transport, inklaring en ombouw conform Europese eisen staat de keuring bij de Rijksdienst Wegverkeer (RDW) op het programma. Voor verhuisgoedvoertuigen is het aan te bevelen om dit uit te besteden. De keuring, technische ombouw, verzekerde stalling op eigen terrein, BPM-aangifte en montage van luxe kentekenplaten worden dan volledig verzorgd. De auto kan simpelweg aan het einde van het importtraject worden opgehaald.

Onbezorgd de weg op

Wanneer de invoer, ombouw, keuring en bpm-aangifte erop zitten, dan neemt de RDW het voertuig op in het kentekenregister. Vervolgens krijgt u het Nederlandse kentekenbewijs naar uw thuisadres gestuurd en kunt u, nadat u de verzekering in orde hebt gemaakt, onbezorgd de weg op!

Meer weten over de verhuisgoedregeling of staat u op het punt om terug naar Nederland te verhuizen? Neem contact op voor vrijblijvend advies via import@vdsautomotive.com of het contactformulier.